Sfântul Mucenic Victor

Colegiu Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia Turzii are ca ocrotitor spiritual al școlii pe Sfântul Mucenic Victor.

Istoric

Piatra de temelie a instituției noastre de învățământ a fost pusă în data de 14 noiembrie 1923, când ia ființă școala de ucenici de pe lângă „Industria Sîrmei”. Ulterior, după ani și denumiri succesive, școala primește titulatura de Colegiu Tehnic „Victor Ungureanu”. Nu întâmplător parcă, tot într-o dată din luna noiembrie, mai exact 11 noiembrie – este cinstit și Sfântul Mucenic Victor, care a devenit ocrotitorul spiritual al școlii noastre.

Victor a fost un soldat creștin care a trăit în timpul împăratului Antonin, fiind în slujba voievodului Sebastian. Pentru că a primit ordin de a face ofrande zeilor păgâni, Victor a refuzat și a fost pedepsit crunt. Mai întâi voievodul a ordonat să-i fie zdrobite degetele, apoi să fie pus într-un cuptor fierbinte, de unde Victor a ieșit viu după trei zile, mulțumind lui Dumnezeu pentru protecția sa. Apoi, soldatul a fost obligat să mănânce carne otrăvită, dar a scăpat și din această caznă. Voievodul, văzând că Victor a supraviețuit acestor pedepse, a ordonat să fie aruncat într-o căl-dare cu untdelemn încins, dar soldatul nu și-a pierdut credința și a rămas în viață. Dar supliciile au continuat, lui Victor fiindu-i scoși ochii, iar apoi a fost spânzurat cu capul în jos. Pedeapsa fatală s-a impus a fi decapitarea, iar tradiția spune că din corpul său a curs lapte și sânge. Datorită stăruinței sale în credință și a îndeplinirii proorociilor sale referitoare la destinul tragic al voievodului, mulți dintre privitorii chinurilor la care a fost supus s-au lepădat de legea păgână și s-au declarat creștini.

Datorită credinței sale de nestrămutat, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Victor pe data de 11 noiembrie.

În interiorul școlii noastre se află paraclisul „Sfântul Mucenic Victor”, care a fost amenajat între anii 2005-2007, sub îngrijirea preotului Virgil Cerces și con-simțământul direcțiunii școlii, reprezentată de doamna Dorina Sărmășan, apoi de doamna Paula Bozdog.

De la sfințirea sa și până în prezent, paraclisul a fost folosit ocazional pentru rugăciunile de dimineața, pentru oficierea Sfintei Liturghii în vederea spovedirii și împărtășirii elevilor și, uneori, pentru desfășurarea orelor de religie ortodoxă.

prof. Maria Rodean

Sursa:

Istorie și tehnică povestea celor 95 de ani de învățământ profesional  și  tehnic la „Colegiul Tehnic Victor Ungureanu” – dir. Paula Ioana Bozdog, dir. adj. Monica Cherecheș și prof.dr. Maria Bodean, broșură apărută în anul 2018, pag. 5, Editura Blink Print Media, Cluj Napoca, ISBN 978-606-94640-2-1;